Продукт
Кристалізація меду
Кристалізація – природній процес, який починається одразу після відкачування меду.
При цьому швидкість осідання і поява кристалів залежить від конкретного сорту продукту.
Так, молодий мед перенасичений надлишковими цукрами, перш за все, глюкозою. В процесі дозрівання стабілізується вміст цукру, відбуваються незначні зміни його фізико-хімічних параметрів, але властивості залишаються незмінними.
На кристалізацію значно впливає цілий ряд факторів:
рівень вмісту фруктози і глюкози, їхнє співвідношення
наявність зародків кристалів
спосіб переробки меду
вік продукту
вміст води
температура зберігання
Чим більше фруктози, тим повільніше осідає мед
В першу чергу швидкість кристалізації залежить від співвідношення глюкози і фруктози. Чим більше фруктози, тим повільніше осідає мед. Саме тому акацієвий, в якому концентрація фруктози значно більше за процент глюкози, довгий час залишається в рідкому стані. А от рапсовий, соняшниковий і гречаний кристалізуються достатньо швидко (від 3 до 14 днів).
Рекомендовано зберігати мед в скляній тарі при температурі 5-10 оС.
Важливим фактором є температура зберігання. Рекомендується зберігати мед в скляній тарі при температурі 5-10 оС. В таких умовах протягом довгого часу залишається висока концентрація біологічно активних ферментів, вміст яких обумовлює цінність і користь меду.
Кристалізація – один з показників якості продукту
Кристалізація – один з показників якості продукту. При виборі сировини для заводу BEEHIVE заготівельники обов’язково звертають увагу на ступінь осідання. Процес «запускається» в перші дні після відкачування меду на пасіці й триває від 1-2 місяців до 1 року.